Novinky Tlačové správy a stanoviská 15.10.2020

Vyhlásenie zástupcov zamestnávateľských združení a digitálnych platforiem na Slovensku k Plánu obnovy a zvýšenia odolnosti SR (RRF)

MIM - CSRU

Na digitalizáciu pôjde z plánu obnovy najmenej 20% prostriedkov. Bude digitálna transformácia pre Slovensko prioritou?

Plán a fond obnovy a zvýšenia odolnosti Slovenskej republiky môže významne pomôcť Slovensku naštartovať reformné procesy. Tie sú nevyhnutné pre zabezpečenie obnovy spoločenského, ekonomického aj sociálneho rozvoja krajiny. Skutočne kvalitná a odborná príprava slovenského plánu obnovy je naliehavejšia o to viac, že sa odohráva v období krízy spôsobenej koronavírusom, ktorý tvrdo skúša odolnosť slovenskej ekonomiky, školstva i zdravotníctva.

Vláda bude mať za úlohu pripraviť také reformné stratégie a projekty, ktorých efekt budeme pociťovať celú nasledujúcu dekádu. Preto je tu príležitosť formulovať a nastaviť potrebné reformné procesy hlavne v strategických témach, akými sú zdravotníctvo, spravodlivosť, vzdelávanie, ale aj inovačná schopnosť a potreba zmeny ekonomického modelu Slovenska na trvalo udržateľný.

Považujeme za kľúčové, aby Slovensko bolo na túto budúcnosť čo najlepšie pripravené a jasne vyjadrilo svoje zámery v Pláne obnovy a zvýšenia odolnosti Európskej komisie.

Tradičné prednosti, o ktoré sa opierala naša ekonomika, najmä relatívne lacná a dostupná pracovná sila, sa vytratili. Aktuálna situácia spôsobená pandémiou tento proces ešte akcelerovala. Považujeme za kľúčové, aby Slovensko bolo na túto budúcnosť čo najlepšie pripravené a jasne vyjadrilo svoje zámery v “Pláne obnovy a zvýšenia odolnosti” Európskej komisie, ktorý jasne akcentuje výzvu pre Európu: „Buďme zelenší a digitálnejší a to nám prinesie obnovu rastu a pracovných príležitostí“. Európska komisia požaduje, aby digitálny komponent predstavoval minimálne 20% celkových zdrojov investovaných do celého rozpočtu RRF.

Slovensko doposiaľ v oblasti digitálnej transformácie a podpory inovácií za inými členmi EÚ výrazne zaostávalo. Tento trend je podľa firiem nevyhnutné zmeniť a digitálna transformácia by mala byť jednou z hlavných priorít slovenskej vlády. Krajiny, vrátane Slovenska, ktoré nebudú vedieť držať krok s výskumom, vývojom a nasadzovaním prednostne digitálnych a “zelených” technológií, budú nevyhnutne strácať svoju pozíciu v regionálnom aj globálnom meradle. To negatívne ovplyvní kvalitu života ich občanov. Iba technologickými a digitálnymi zručnosťami a kompetenciami vybavená spoločnosť je a bude konkurencieschopná.

V dnešnom svete sledujeme ako digitálne technológie a umelá inteligencia preberajú kľúčovú úlohu pri riešení hlavných výziev spoločnosti. Ich význam v čase svetovej pandémie ešte narástol. Slovensko má nemalý nevyužitý potenciál v podobe špičkových vedcov a inovátorov a tí potrebujú podmienky pre rozvoj a víziu. Víziu, že vláda považuje inovácie, nové technológie a podporu digitálnej ekonomiky za jeden z hlavných pilierov rozvoja.

Na základe vyššie uvedeného zástupcovia zamestnávateľských združení a digitálnych platforiem na Slovensku navrhujú 5 prioritných oblastí, na ktoré odporúčajú zamerať Plán obnovy a zvýšenia odolnosti Slovenskej republiky:

1. Malé stredné a veľké podniky a ich digitálna transformácia
  2. Vzdelávanie, jeho digitalizácia: digitálne zručnosti, informačná bezpečnosť a boj proti
    dezinformáciám
  3. Digitálna zelená ekonomika
  4. Zdravotníctvo a jeho digitalizácia
  5. Konektivita a digitálna infraštruktúra naprieč sektormi a regiónmi

Zástupcovia zamestnávateľských združení a digitálnych platforiem zároveň vláde ponúkajú
spoluprácu pri príprave slovenského plánu obnovy vrátane jeho implementácie. Svoju expertízu
majú založenú na reálnych poznatkoch z praxe zo Slovenska i v zahraničí.

Vytvorenie reálne fungujúcej odbornej platformy pre spoluprácu verejnej správy a praxe vnímajú
firmy ako kľúčovú podmienku úspešnej digitálnej transformácie slovenskej ekonomiky i celej
spoločnosti.

Republiková únia zamestnávateľov