SPOLUPRACUJ.meetup: MES & SCADA – problémy a riešenia vo výrobnom podniku (20. 6. MTF STU v Trnave) Registrácia TU
Tlačové správy a stanoviská 19.7.2018

Stanovisko prezidenta ITAS k projektom, ktoré budú schvaľované na riadiacom výbore prioritnej osi 7

Čo sa týka IT projektov Digitálne pracovné prostredie zamestnanca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Centrálne komponenty konania vo verejnej správe a Riadenie procesov a dát pre OÚ, PZ a HaZZ, voči týmto projektom nemá IT Asociácia Slovenska zásadné výhrady a podporí ich schválenie na zasadnutí Riadiaceho výboru Prioritnej osi 7, ktoré sa uskutoční 27. 7. 2018.

Podľa nášho názoru a odborného hodnotenia je na základe štúdií uskutočniteľnosti k týmto projektom možné pripraviť žiadosti o nenávratný finančný príspevok a následne realizovať verejné obstarávania.

Máme však výhrady k projektu Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe a budeme ich na zasadnutí Riadiaceho výboru komunikovať. Sme totiž presvedčení, že v štúdii uskutočniteľnosti by mali byť jasnejšie špecifikované koncové služby pre verejnú správu. Rovnako zastávame názor, že v projekte by bolo potrebné rozpracovať organizačné aspekty, napríklad deľbu úloh medzi jednotkami pre riešenie kybernetických bezpečnostných incidentov (tzv. CSIRT), personálne zabezpečenie a ďalšie.