Najväčšia IT konferencia na Slovensku ITAPA bude na jar 2020 online. Program
Novinky Tlačové správy a stanoviská 23.4.2020

Stanovisko prezidenta IT Asociácie Slovenska k programovému vyhláseniu vlády

Slovensko musí ostať konkurencieschopnou krajinou a nesmie sa ocitnúť mimo hlavného diania v Európskej únii a vo svete, píše v stanovisku prezident ITAS Emil Fitoš.

V prvom rade oceňujem, že v Programovom vyhlásení vlády SR (PVV) boli vypočuté viaceré námety, ktoré sme ako zástupcovia IT firiem na Slovensku predložili. Mali sme príležitosť svoje podnety aj zdôvodniť, napríklad na Úrade podpredsedníčky vlády SR pre investície a informatizáciu boli zástupcovia odborných a profesijných združení prizvaní na participáciu na tvorbe PVV, čo vytvára dobrý základ pre spoluprácu na nastavení ďalšieho smerovania informatizácie na Slovensku. Podobne kvalitná bola aj spolupráca pri príprave PVV s Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu SR a Ministerstvom hospodárstva SR.

Z obsahu PVV by som vyzdvihol rád vyzdvihol aspoň tri veci:

• Plány eliminovať korupciu a zvýšiť transparentnosť a férovosť v biznise so štátom sú dobrým signálom pre firmy a v konečnom dôsledku povedú k úspechu kvalitných a tvorivých firiem.
  • Vláda výzvam digitálnej doby zjavne rozumie. Z programového vyhlásenia je zrejmé, že digitalizácia je chápaná ako jeden z pilierov konkurencieschopnosti slovenského hospodárstva a rovnako aj to, že vláda si uvedomuje potrebu úpravy legislatívy, aby verejná správa mohla naplno využiť potenciál digitálnych technológií.
  • Teší nás aj dôraz na vzdelávanie a rozvoj ľudských zdrojov a zjavné stotožnenie sa s cieľom, aby absolventi škôl boli kompetentní a schopní uplatniť sa v blízkej digitálnej budúcnosti.

Verím, že deklarované ciele sa novej vláde podarí postupne napĺňať. Slovensko musí ostať konkurencieschopnou krajinou a nesmie sa ocitnúť mimo hlavného diania v Európskej únii a vo svete. Rovnako verím, že nám všetkým záleží na prosperite našej krajiny a rovnako aj na využití potenciálu, ktorý sa ukrýva v kreatívnych ľuďoch a schopných firmách.

Ja i moji kolegovia sme predstaviteľom Úradu podpredsedníčky vlády, ale zároveň všetkým, ktorí sa štátnej informatizácii venujú, kedykoľvek k dispozícii na odbornú diskusiu.